NMHH adattörlés

Adattörlés

Általános információk

Személyes adataink védelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – nem hatósági hatáskörében – ingyenes adattörlési szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak. Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök – például mobiltelefonok és laptopok – széles körénél teszi lehetővé az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlését.

Az NMHH az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok meghatározásáról szóló 726/2020. (XII. 31.) számú kormányrendelet alapján látja el az adattörlő alkalmazással kapcsolatos feladatokat. A szolgáltatás a 2022. évben továbbfejlesztésre került, melynek következtében 2023. március 31. napjával az adattörlő kódot tartalmazó címke fogyasztó részére történő átadása megszűnik. Ez a jövőben nem érinti a korábban – 2021. december 1. és 2023. március 31. között – kiadott címkéken lévő adattörlő kódok felhasználhatóságát.

A kereskedőknek az adattörlő kódot 2022. december 15-től elektronikus úton, formanyomtatvány kitöltésével kell igényelniük a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A kereskedők a címkéket, illetve az adattörlő kódokat a tartós adathordozó eszközt vásárló fogyasztók számára ingyenesen biztosítják. Az adattörlő kódot a számlán vagy nyugtán történő rögzítéssel, illetve ettől eltérő, egyéb módon (így különösen papír alapon) adják át a fogyasztók részére. Egy címkével, illetve egy adattörlő kóddal egyetlen tartós adathordozó eszköz adatainak egyszeri törlésére nyílik lehetőség.

Amennyiben a fogyasztó tartós adathordozó vásárlásakor nem kapott adattörlő kódot a kereskedőtől, úgy azt 2023. január 1-jétől az NMHH-tól igényelheti a vásárlásról szóló eredeti bizonylat vagy másolata megküldésével. További információk: Adattörlő kód igénylése (fogyasztó)

A fogyasztó az adattörlő alkalmazást az adattörlő kóddal – az átvételétől számított két héten belül – tudja aktiválni a kereskedő által a NAV részére teljesítendő, a rendelet 9. § (3) bekezdése szerinti adatszolgáltatást követően.

Az alkalmazás használatához kapcsolódó tájékoztatás biztosítása érdekében a hatóság létrehozta a veglegestorles.hu weboldalt. Ezen elérhető a szolgáltatás indulásának napjától:

  • az alkalmazás használatához szükséges közérthető, felhasználóbarát, akadálymentes használati útmutató és felhasználási feltételek,
  • az adattörlő alkalmazással törölhető eszközök részletes listája,
  • tájékoztatás a szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó ügyfélszolgáltatási elérhetőségekről,
  • az adattörlő alkalmazás használata.

Kereskedőknek szóló információk

A kereskedőknek az adattörlő kódot 2022. december 15-től elektronikus úton, formanyomtatvány kitöltésével kell igényelniük a NAV-tól.
A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy a kereskedő a címkét, illetve az adattörlő kódot a fogyasztónak szabályosan adta-e át, a rendelkezések betartásával vezeti-e a nyilvántartásta fogyasztók részére történő tájékoztatási kötelezettségének eleget tett-e.

Kapcsolat

Adattörlő portál

Ügyfélszolgálati elérhetőségek (kormányhivatalok, Miniszterelnökség)

Felügyeleti szervek elérhetőségei

Amennyiben további kérdése merülne fel vagy segítségre szorulna keresse személyesen kérdésével engem vagy kollégámat.

Az adatok végleges törlésével kapcsolatban szakmai segítséget tudunk nyújtani önnek amennyiben tőlünk vásárolta adathordozóját.

M-pc TEAM.

https://veglegestorles.hu/